19.4.2013

Takapakkia - vai eikö sittenkään?

Huomasin, että on taas kulunut tovi viimeisimmästä päivityksestä. Laitoin viime viikolla hieman kuvia, mutta ehkä nyt voisi tiivistää viime viikkojen tapahtumat.

Maalämpökaivo saatiin siis porattua 26.3. ilman murheita ja edelleen hienolla palvelulla (Rototec Oy). Kaivon poraamisen jälkeen seuraava vaihe oli asentaa keruuputkisto kaivoon eli 9.4. sinne laskettiin 340 metriä putkea, jonka sisällä tulee kiertämään neste (37% etanolia, 63% vettä) lämmönsiirtäjänä. Asennus jäi tähän kohtaan, seuraavaksi asennetaan kaivolta taloon menevä vaakaputkisto, mutta sen aika on vasta, kun tekninen tila on saatu rakennettua, ao. tilaa ei siis ole vielä olemassakaan.





Sähkömies kävi samana päivänä asentamassa työmaasähköt eli talosta katkaistiin kokonaisvaltaisesti kaikki sähköt ja talon kylkeen asennettiin työmaa-aikainen jakokeskus (1 voimavirta, 4 valovirtapistoketta). Tämä helpottaa myös purkamista sisätiloissa, kun ei tarvitse sähköjohtoja ja muita purkaessaan tehdä "virityksiä".



Purkamistyö on siis edistynyt melko hyvää vauhtia, vaikka kökkäporukka ei suuri ole ollutkaan. Yksi lavallinen puupohjaista jätettä on jo viety ja itse olen vienyt kaksi pakettiautollista kaatopaikkajätettä eli kalleinta (30 eur/kuutio) kaatopaikalle, kyydissä mineraalivillaa ja kipsilevyä. Vielä ainakin yksi lavallinen ja varmaan pari pakettiautollista on luvassa.






Alakerran osalta oma purkaminen alkaa hiljalleen olla maalisuoralla, viime viikolla purettiin mm. wc ja jäljellä olevan pienen huoneen hajottaminen aloitettiin. Yläkerrassa raivattiin tilaa uudelle porrasaukolle, mutta jätimme lopullisen puhkaisemisen tekemättä, koska tiellä oli talon kantavia rakenteita - saavat raksamiehet hoitaa sen. Yläkerrassa wc sai myöskin lopullisen häädön ja toisen huoneen osalta seinä- ja välikattorakenteet saatiin auki ja siellä ollut villaeristys poistettiin. Kyseinen huone on siis tällä hetkellä auki kattoon asti!









Yläkerran välikaton muu eristys on perinteistä purua, joka oli kuivaa ja siellä ei ollut käytetty mm. turvetta, joka on sekin aikanaan ollut yksi eristemuoto. Koska purueristeen manuaalinen poistaminen on melko työlästä ja hengitykselle käyvää, tehoimuriauto kävi eilen 18.4. aamulla imuroimassa välikaton puhtaaksi. Työ hoitui parissa tunnissa ja tavara mahtui yhteen säiliöautoon - imumiesten mukaan eteen ei ollut tullut mitään yllätyksiä, jalkapallon kokoisia mehiläispesiä lukuunottamatta, asukkaat eivät kuulemma onneksi olleet kotona!




Tällä viikolla oli tarkoitus aloittaa myös varsinainen urakointi. Ohjelmassa oli vanhan kuistin ja betoniportaiden purkaminen kaivinkoneen avulla, kalliopohjan esiinkaivaminen talon ympäriltä sekä yhden koivun kaato. Suuri kaivinkone tuntui hieman "krouvilta" välineeltä tehtävään työhön ja eritoten ahtaaseen tilaan, mutta kuski oli näköjään kaivanut joskus ennenkin, sen verran tarkkaa kaivujälkeä syntyi ja vanha (märkä) kuisti muutti toiseen hiippakuntaan. Onneksi olimme saaneet suvulta jo alkuripeyttä kuistin tavaroiden siirrossa ja mm. hiirenpesien etsinnässä!













Maa-aineksen kaivaminen talon ympäriltä edistyi myöskin, kaivuri sai suurimmat ainekset kaivettua ja loppu hoitui lapiolla. Kalliopohja halutaan kaivaa esiin, että nähdään, miten talon laajennusosa saadaan perustettua sekä miten portaat ja terassit saadaan paaluineen maahan kiinni.

Talon perustusten etelänurkasta, vanhan kuistin alta  kaivautui kallio esiin aivan talon puurakenteiden juuressa. Jos puurakenne on melkein maan tasolla, on riski ja kai melko varmaakin, että kosteus pääsee veden ja lumen mukana rakenteisiin.




Tästä havainnosta lähti laajeneva puhelinliikenne välillä urakoitsija-tilaajat-arkkitehti-vastaava mestari-rakennesuunnittelija-louhintaurakoitsija. Päädyimme pitämään kriisipalaverin tontilla, missä todettiin tilanne ja arvioitiin mahdollisen louhinnan toteuttamista, aikataulua ja kustannuksia. Olimme tähän asti siinä uskossa, että projekti ei edellytä louhimista eli kiviaineksen räjäyttämistä, eritoten talon perustusten vierestä. Tämän lisäksi mahdollinen louhiminen edellyttää naapuritalojen katselmointia ainakin ennen varsinaista louhintaa. Tällä hetkellä tilanne on, että yritämme saada ensi viikoksi kokouksen, missä asiaa käsitellään mukanaolevien tahojen kanssa, käyden läpi kaikkien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet.

Pieni tauko iski siis päälle - hyvä vai ei, sen toivottavasti ensi viikko kertoo! Tulevana viikonloppuna on kuitenkin tarkoitus jatkaa purkamista ja purettujen tavaroiden siirtoa/hävittämistä. Työtä siis riittää edelleen! Onneksi ilmat ovat hiljalleen alkaneet suosia myös tällaista harrasterakentajaa, joka ei ole tottunut ulkotöihin kovin huonossa kelissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja anna kaikenlaista palautetta sivustosta ja/tai sisällöstä!