9.8.2013

Akkunat tulloo

Lämmintä riittää, vaikkakin syksy alkaa hiljalleen ilmoitella tulostaan. Päivällä oli yli 25 astetta, farkuissa siis tarkeni, yöksi on kuitenkin annettu sade- ja ukkosvaroituksia, kosteaa on siis luvassa.

Syyskelien kolkuttelu osuu projektissa jo pariin kohtaan: ikkunat saapuivat tosiaan maanantaina ja talon katto odottaa aluskatevalmiudessa ruoteineen. Ikkunoita saapui siis kaiken kaikkiaan 32 kpl ja kolme ovea siihen mukaan, pohojalaanen kuski oli oikein leppoisa ja timpuripoikien epäilyksistä huolimatta hän ajoi kaikki kuusi lavaa nätisti talon viereen ylämäestä huolimatta. Kun katselin lavan huojuvaa nousemista ylärinteeseen, jotenkin oli jännittynyt olo, onneksi se meni puikkoihin. Alkuviikosta alkanut kosteus sai minut kuitenkin hakemaan pari peitettä ikkunoiden päälle, koska keli alkaa olla epävakainen ja asennukselle ei ole tarkkaa ajankohtaa. Toimittaja ei kuitenkaan ota vastuuta, mikäli akkunat turpoavat kosteassa kelissä odotellessaan asennusta.




Vesikaton osalta muutama veijari on jo käynyt tutustumassa kohteeseen ja viimeisiä tarjouksia odotellaan. Tässäkin alaprojektissa on tullut jälleen vastaan tilanne, jota inhoan: alkuperäisestä suunnitelmasta on poikettu ja uuteen, vaihtoehtoiseen rakenneratkaisuun tarjotaan pariakin erilaista mallia - ja nyt pitäisi päättää! Totean jälleen kerran, että rakennusalalla vallitsee edelleen ilmapiiri, jossa muu kuin maksaja määrittelee lopulta tarpeet ja oikeutukset hankinnalle.





Treffasin tänään myös rakennesuunnittelijamme ja vein hänelle Villa Hongan lupakansion lyhyeen lainaan. Tarkoituksena on käyttää rakennesuunnitelmakuvat kaupungin rakennusvalvonnassa ja leimata ne, jotta pääsemme byrokratian seuraavaan vaiheeseen eli runkokatselmointiin. Talo alkaa olla juuri tuossa valmiudessa ja tietyllä tapaa haluaisin itsekin, että se taho, joka on meille reunaehdot asettanut, tulisi myös edes kerran katsomaan, mitä ollaan tekemässä. Huom! Muistutuksena tässä vaiheessa, että projektimme aloituskokoukseen virkamiehillä ei ollut halua/kiinnostusta/aikaa osallistua.






Talon runkotyö on kuitenkin nyt vaiheessa, että olemme kyselleet tarjouksia ulkoverhouspaneelin osalta. Kuten nykyiseen rakennukseen, myös uuteen on tulossa alempaan kerrokseen UTK-vaakapaneeli (Ulkokäyttöön, Täyspontti, Koristemuoto). Yläkerroksen ulkoverhouksen osalta olemme tarjoukset pyytäneet nykyisen helmiponttipaneelin mukaisesti, mutta sen osalta saattaa muutoksia vielä tulla, koska helmiponttipaneelin säilyttämiselle sinällään ei ole mielestämme perusteita. Talon ulkoverhouksen maali on lupapäätöksen mukaisesti "uulan harmaa" eli perinnemaali uulan mukainen. Olemme pyytäneet ulkopaneelien osalta tarjouksia pintamaalattuina, mutta tuntuu, että toimittajat haluavat tarjota kaikkea muuta kuin mitään perinnemaalia, suunnittelijamme mukaan perusteena voi olla esim. perinnemaalin pidempi kuivumisaika. Kuten sanoin aiemmin, edessä on jälleen tilanne "mitä nyt!?" - itsellä ei kompetenssia tehdä eri maalityyppien vertailua ja osalla "asiantuntijoista" on jo lähdössä oma kanta, rakennesuunnittelija lupasi kuitenkin nyt selvitellä asiaa muiden "asiantuntijoiden" kanssa.

Paljon on siis asioita meneillään/valmistelussa/auki ja ehkä jotain päätettykin! Viimeisimpänä asiana eteen tuli kiinteistön sähkö, jonka senkin oletin olevan vähän niin kuin "sovittu". Kiinteistöön tulee sähkö tällä hetkellä ilmajohtoa pitkin tontin yläkulmasta. Urakoitsijapojat esittivät kuitenkin tarpeen siirtää taloon tulevaa verkkojohtoa, koska uusi katto ja ulkoverhouksen koolaus merkitsevät johdotuksen siirtotarvetta.Otin yhteyttä verkkoyhtiöön (Turku Energia) jo viime viikolla, mutta asiakaspalvelu tai sen kaltainen antoi aika byrokraattisen vastauksen: kilo pumaskaa tänne, meiltä ohjausta sinne! Soitin tänään kuitenkin verkkiyhtiön varsinaiselle sähkösuunnittelijalle ja - pakko sanoa - palvelu oli erinomaista. Keskustelimme ratkaisuvaihtoehdoista ja vaatimuksista pitkään; sen perusteella alustava ehdotus on, että taloon tuleva sähköliittymä vaihdetaan maakaapeliperusteiseksi tontin toiselle puolelle, jolloin kiinteistön koko sähköistys tuotaisiinkin asuinrakennuksen sijaan saunarakennuksen kautta. Asian käsittely vaatii kuitenkin liittymisilmoituksen ja asemakaavakuvan toimittamista, joten taas on jotain askaresta luvassa tuleville illoille - lopullisesta ratkaisusta myöhemmin lisää.



Kävin muuten viime lauantaina siellä konkurssihuutokaupassa, ei tarttunut mitään mukaan, mutta onneksi seuraavan päivän maalaishuutokauppa Marttilassa toi kotiin sentään maitotonkan, lapion ja pari viikatetta.

Nyt petiin, vaikka sitä myrskyä ei kuulu edelleenkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja anna kaikenlaista palautetta sivustosta ja/tai sisällöstä!