17.8.2013

Kohti ulkokuorta

Saimme tällä viikolla sitten runkokatselmuksen, vaikkakin osittaisen sellaisen, hoidettua. Päätin änkeä itseni mukaan, vaikka tiesin, että varsinaista tilausta läsnäololleni ei ollutkaan, katselmukset kun on tapana pitää ainakin Turussa vastaavan mestarin ja kaupungin rakennusvalvojan kesken. Menin paikalle vasta reilusti aloituksen jälkeen, niin "ammattilaiset" saivat hetken puhua keskenään. Homma meni kuitenkin ihan puikkoihin, emme sinällään saaneet negatiivista palautetta; rakennesuunnittelijalle tuli hieman kotiläksyjä, mutta ne olivat osin jo tiedossa ennen kokousta. Lisäksi yläkerran palohormin eristeratkaisu tulee tehdä muutoin kuin oli aiempi ratkaisu eli yläpohjan kattopalkit menevät suoraan hormiin kiinni - noin 10 sentin väli ja palovillaa, niin matka jatkuu!





Vaikka asia ei sinällään ole ollut projektihallinnallisesti kalleimmasta päästä, viikko meni suurelta osin talon ulkoverhousta pähkäillessä. Lähdimme reilu viikko sitten hakemaan tarjouksia vaaka- ja pystypaneeleista ajatuksella, että vaakalauta olisi normi 23 x 145 UTK-koristepaneelia ja yläkerrokseen tuleva pystypaneeli 23 x 95 helmiponttia (=hieman koristeellisempi) eli talon nykyisen ulkoverhouksen mukainen. Halumme laittaa UULA-pellavaöljymaalia ulkopintaan osoittautui kuitenkin hankalaksi saada valmiiksi toimitettuna ja jos onnisti, toimituajat olivat 3-4 viikon luokkaa. Keskusteluun sisältyi myös verhouksen pohjamaalauksen tarve/laatu: lateksipohjaista pohjamaalia ei saa/kannata laittaa perinnemaalin alle, voisi vaikka korvata pelkällä värittömällä homesuojauksella, perinnemaalilla maalattu putavara on sottaista asentaa, paneelin urospontti pitäisi jotenkin maalata ennen asentamista, koska puun kuivuessa urospontti tulee seinästä näkyviin, jne, jne. Tuntui, että keskustelussa oli - jälleen kerran - asiantuntijoita yhtä paljon kuin osallistuneita, joten päätimme puhaltaa pelin vaan poikki ja tilasimme 1,7 kilometriä hienosahattua ulkoverhouslautaa (koriste- ja helmipontilla) harmaalla pohjamaalilla käsiteltynä. Toimitus pitäisi olla alkuviikosta, joten saa nähdä, mitä sieltä on tulossa.

Pojat ovat viettäneet viikon viimeistellen katon asennusta omalta osaltaan eli viimeiset kattoruoteet ja otsalaudat naulattiin paikoilleen. Uudisosan tuulensuojalevyt saatiin asennettua ja ulkoverhouksen koolaukset osittain kuntoon. Tämän viikon sää oli tosi vaihteleva - välillä paistoi tosi kesäisesti (lämpöä yli 20 astetta), mutta usein vettä tuli oikein kaatamalla ja navakka tuuli voimisti syksyn alkuilmoittelua. Rankkasateiden aikana yläkerran seinä- ja kattorakenteita purettiin jälleen lisää, talossa alkavat jäljellä olevat seinäpurut ja -rakenteet olla häviävää kansanperinnettä.






Villa Hongan ulkoverhouksen osalta toinen merkittävä päätös oli kattohankinnan tekeminen. Alkuperäinen profiilipeltikate eli tiilijäljitelmä vaihtui matkan varrella konesaumattuun peltikatteeseen, mutta tarjouskierroksen aikana mukaan änkesi vielä Ruukin Classic eli käytännössä konesaumajäljitelmä. Siinä oli - taas jälleen kerran - rakentaja ihan sekaisin ja epävarma, mikä nyt onkaan se oikea ja järkevin ratkaisu meidän tarpeeseemme. Muutaman tarkennuksen jälkeen ratkaisu oli kuitenkin lopulta aika selvä eli päädyimme nyt siihen konesaumattuun peltikattoon (mattamusta RR 33), urakointi pitäisi alkaa viikolla 35 eli heti ensi viikon jälkeen. Ammattilaiset ovat kertoneet konesaumakaton olevan yksi ja ainoa oikea vaihtoehto kohteeseemme (useita jiirikulmia), asennus- ja muista kokemuksista myöhemmin sitten lisää!



Ja heti kun nämä hankinnat oli saatu päätettyä, tuli uusi tilanne eteen. Ensi viikolla tontilla on luultavasti urakointitauko, mutta heti seuraavalla viikolla aletaan paukuttaa talon uusia ikkunoita aukkojen tukkeeksi. Pitkään ilmassa vellonut kysymys ikkunasmyygien sijainnista on edelleen auki: ulko- tai sisäpintaan vaiko puoliväliin? Aiempi empiirinen tutkimus ympäri Turkua ja äiteeltä saatu ikkunakirja laittavat ulkoikkunat talon ulommaiseen pintaan, kun taas rakennustekniikka suosii ikkunapuitteiden sijoittamista sisäpinnan tasolle, jolloin mm. vältetään ikkunan huurtuminen kovimpina pakkasina. Sisäpintaratkaisussa ikkunamoduuli taas näyttää luultavasti olevan tietynlaisessa montussa ulkoapäin katsottuna. Tiedä näistä sitten, mutta jotain pitäisi päättää - jälleen kerran!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja anna kaikenlaista palautetta sivustosta ja/tai sisällöstä!