4.1.2014

Vuodenvaihde ojan pohjalla

Olen kuullut projektin aikana monen suusta, että taloprojektin aikana ainoastaan kaksi asiaa pettää: aikataulu ja budjetti! Näin mekin sitten liityimme tuohon samaan viiteryhmään, kun joulukoristeet viettivät rauhaisan pyhänajan vuokra-asuntomme kanahäkissä. Toisaalta, jouluja tulee ja menee - ehkä toivottavasti vielä jopa lumisia sellaisia! Muutenkin joulunaika meni säiden puolesta aika syksyisissä merkeissä: lämpötila heilui Varsinais-Suomessa päivisin 4-6 plusasteen tienoilla ja vettä saatiin ihan omiksi tarpeiksi.

Oletukseni oli alunperin, että välipäivät menevät raksalla aika pienellä liekillä eli urakoitsijat huilaavat kukin omilla tahoillaan ehkä jopa loppiaiseen asti. Ihmetys on kyllä ollut suuri, kun tuntuu työmaan kuhisseen joulunpyhien jälkeen kuin pienessä marketissa.

Alakerrassa oma talkooväki sai taas tasoiteurakkaa eteenpäin, levytetyt seinät alkavat hiljalleen tasoittua, sen jälkeen osin vuorossa vielä pohjamaali ennen lopullista pintaa eli tapettia tai maalausta, tuulikaappiin on tosin tulossa paneeli seiniinkin. Kattojen osalta helmiponttipaneelit on päätetty jo aiemmin, niiden hankinta on juuri alkanut, tarve alkaa olla jo käsillä. Tämän lisäksi muurari kävi asentamassa keittiöön puuhellan, joten nyt on mökissä niin kotoisaa, kun saadaan laitettua kohta tuli päälle - pönttöuuni saa odottaa starttiaan vielä pari viikkoa, mutta puuhellaa lämmitellään jo viimeistään ensi viikolla.



Yläkerrassa seinien levytys on jatkunut, kattoniskat on saatu paikoilleen ja yläpohjan papereita on asennettu. Viime aikoina on selkeästi korostunut oma rooli siten, että kovin monien työpanoksia kun tarvitaan, kukaan muu ei tunnu ottavan koordinointivastuuta vaan itse kukin kertoo kovin myöhäisessä vaiheessa (=edellisenä iltana), koska seuraavan kaverin työpanosta tarvitaan. Villa Hongan yläkerrassa on yritetty nyt sumplia aikatauluja timpureiden, ilmanvaihtomiehen, putkimiehen, sähkömiehen, lattiavalumiehen, eristemiehen sekä maalämpöön liittyvän putkimiehen kanssa ja koska aikataulumääreet ovat aika suurpiirteisiä, kokonaisvaltaista projektinhallintaa on aika vaikea hanskata!






Yläkerran aulaan suunniteltu kesäaikainen viilennys eli kylmäkonvektori saatiin myös asennettua välipohjaan. Järjestelmän alku ei täysin edennyt onnellisten tähtien alla, koska maalämpöjärjestelmään liittyvä paisuntasäiliö hajosi ensimmäisen kymmenen minuutin testausjakson aikana, onneksi tilalle saatiin uusi.



Välipäivistä huolimatta, mutta syksyisen sään (+4) salliessa ulkotyöt pääsivät vihdoin pannasta! Puolitoista viikkoa tontilla levännyt kaivinkone herätettiin eloon ja se sai päivässä kiinteistön "räjähtämään" sijoiltaan. Kaivoimme aluksi talon porakaivon ympäriltä sellaiseen syvyyteen, joka mahdollistaa nyt vanhan kaivoputken purkamisen (ja sen pituuden mittaamisen), uuden putken ja pumpun asentamisen. Ensiksi täytyy siis nyt selvittää vanhan kaivon syvyys, jotta voidaan valita oikeanlainen pumppu; sen jälkeen uusi vesiputki viedään rumpuhuoneen sokkelin alta taloon sisään.






Porakaivon ollessa pieni sivujuonne, työaika on kaivureilta mennyt pääosin talon jäte-/sade-/hulevesiviemärien ojan ja vetojen rakentamiseen kohti tontin rajaa, mukana myös sähkökaapelit ja ensi viikolla kytkettävä kunnan vesijohto. Koska tontilta löytyy melkoisia korkeuseroja, viemäri on ollut pakko portaistaa kohti liittymää, matkalla on ollut myös suuria kivenlohkareita, vesi- ja sähköjohtoja sekä vedellä täyttyviä kaivantoja. Oma osuuteni on ollut lähinnä hankkia putki- ja muita tarvikkeita kaupunkiympäristön rakennusliikkeistä, koska oletus yhden pysähdyksen taktiikasta ei sitten käynytkään todeksi!






Onneksi tämäkin (ehkä viimeinen) suurponnistus etenee nyt pitkän odottamisen jälkeen. Loppiaisen jälkeisenä tiistaina Villa Hongan editse menevä katuosuus kaivetaan auki, jotta liitännät saadaan seuraavana päivänä tehtyä. Toivottavasti "katkos" ei jää pitkäaikaiseksi ja oma urakkamme pääsee jatkamaan omaa elämäänsä ja yleinen tie taas jollain tapaa peitettyä.




Hyvää alkanutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja anna kaikenlaista palautetta sivustosta ja/tai sisällöstä!