2.11.2013

Sellua seiniin

Menneen viikon pääteema oli rakenteiden eristysurakan aloittaminen. Sitä silmällä pitäen putkimies kävi heti alkuviikosta asentamassa viemärikaivot sekä saunaan että pesuhuoneeseen. Tämän lisäksi myös sähkäri kävi tekemässä muutamia vetoja valokytkimille, sähköpistokkeille sekä läpivientejä myöhemmin asennettaville ulkovalaisimille. Ulkovalaisimien kokonaisuus oli taas yksi urakka, kun ensin piti pohtia, mihin valoa tarvitaan ja sen jälkeen myös valaisimien malli tuli pohdintaan - jälkimmäisen osalta aivotyö jatkuu edelleen.



Keskiviikkona koitti vihdoin päivä, jolloin eristysauto ajoi pihaan. Pojat käyttivät yhden päivän, jonka aikana selluvillaa ruiskutettiin talon vaakakoolattuihin ulkoseinärakenteisiin sekä pariin sisäseinään. Villaa puhallettiin myös välipohjiin uudisosioiden osalta eli olohuoneen laajennukseen, ruokailuhuoneeseen ja tuulikappiin - sekä tietenkin sinne kylpyhuone-/saunatilaan. Eristemateriaali koostuu siis käsitellystä kierrätyspaperista, johon on lisätty mm. palonestoaineita. Seinäeristämisen osalta eristemassaan lisätään vettä ja liimaa (2,5%), jolla materiaali saadaan pysymään paikallaan. Alakerran eristämisen jälkeen loppuviikon ajan seinät saavat nyt kuivua, jotta ensi viikolla päästäisiin seinien levyttämiseen eli ilmansulkupaperin ja gyproc-levyn asentamiseen.




Yläkerran eristäminen on tavoitteena hoitaa ensi viikon jälkeen. Tämän takia on nyt ensijaisen tärkeää, että saisimme ensi viikon aikana viimeisteltyä yläkerran lattianiskojen asentamisen sekä ilmanvaihtokanavien, viemäreiden ja osiltaa sähköjohtojen vedot. Kun yläkerran lattia saadaan eristettyä, mahdollistaa se lattian levytyksen, joka taas helpottaa jatkotyöskentelyä yläkerrassa, koska nykyisellään liikkuminen tapahtuu tasapainoilemalla lattianiskalta toiselle.



Tällä viikolla saatiin pitkän pohdinnan jälkeen aloitettua käytännön toteutus porrasaukon osalta. Kuten eräs porrastoimittaja totesi, aukon rakentaminen vaatii hieman "säveltämistä" ja ennen kuin työhön ryhdyttiin, lopullisen porrasaukon hahmottaminen tuntui olevan melko haasteellista. Porrastoimittajien puheiden mukaan tärkeää on kuitenkin ensin saada varsinainen aukko yläkertaan rakennettua, he kuulemma pystyvät sen jälkeen tekemään millilleen sellaisen porrasrakenteen, mitä tarvitaan - saas nähdä.





Oma aikakin tuntui tällä viikolla menneen pitkälti eristyshommissa eli ensin ikkunoita ja muita rakenteita suojatessa ja nyt loppuviikosta paikkoja siivoillessa ja kuivaillessa. Totuus oli kuitenkin, että eristämistyön jälkeen koko alakerta lattiasta kattoon oli enemmän tai vähemmän eristemateriaalin peitossa, nyt tosin näyttää jo paremmalta. Ajattelin nyt viikonloppuna valmistella kellarin teknistä tilaa ensi viikkoa varten, silloin asennetaan nimittäin maalämpöpumppu sekä yläkerran viilennyskonvektori, se siis ainakin putkituksen osalta. Pumppukone on kuitenkin sitä luokkaa, että sitä ei asennuksen jälkeen juurikaan siirrellä, joten yritän saada käsiteltyä betoniharkkoseinää tasoitteella ja yritän myös saada lattiaan jonkinlaisen maalipinnan. Aikaa ei ole hirveästi, mutta toisaalta teknisen tilan osalta ei tarvitse hakea loppuun hiottua ratkaisua, käytännöllisyys ratkaisee.



Tänään on muuten pyhäinpäivä, aurinko pilkahtelee aika ajoin ja lämpöäkin on kymmenisen astetta. On ehkä toisaalta hyvä hetki hiljentyäkin hetkeksi, koska aikaisempi ihmettely rakennusalan ihmisten asenteesta ja sosiaalisista taidoista (lähinnä niiden puutteesta) sai tällä viikolla taas lisää löylyä...aina ei vaan ymmärrä, miten palvelu-sana voi merkitä eri ihmisille niin kovin eri asioita.

Ai niin, kuten näkyy, muutin blogin näkymäasetuksia, kun en ollut ihan tyytyväinen edellisiin näkymiin. Tämäkään ei ehkä ihan priima, mutta siitäkin saa mielellään laittaa kommenttia tulemaan, pienin askelin eteenpäin!


PÄIVITYS: aloittelin tänään teknisen tilan seinien tasoittamista, mutta tasoitteen loppuessa jo heti alkumetreillä jatkoin hommia maalaamalla em. tilan lattian ensimmäistä kertaa, toivottavasti pääsen vetämään huomenna toisen kerroksen. Yritän nyt saada tilan sellaiseen kuntoon, että keskiviikkona maalämpöpumppu saa tulla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja anna kaikenlaista palautetta sivustosta ja/tai sisällöstä!